ΤΕΣΤ-ΠΑΠ FAQ

  • Πότε πρέπει να γίνεται το Test-ΠΑΠ;
    Administrator15-02-2015

    Το τεστ αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι γυναίκες από τη στιγμή που θα αρχίσουν να έχουν σεξουαλικές επαφές και μετά. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και σε μερικές περιπτώσεις πιο συχνά ανάλογα με την εκτίμηση του κυτταρολόγου.

  • Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν Test-ΠΑΠ;
    Administrator15-02-2015

    Το τεστ αυτό γίνεται για να ανιχνεύσουμε αφενός μεν τα πρώιμα στάδια του καρκίνου, αφετέρου την πλήρη ανάπτυξη του καρκίνου. Τα πρώιμα στάδια ονομάζονται δυσπλασίες οι οποίες και θεραπεύονται. Αρχίζουν από ελαφρό βαθμό, εξελίσσονται σε μέτριο και τέλος σε έντονο βαθμό. Ο έντονος βαθμός είναι και η πλήρης ανάπτυξη του καρκίνου. Ο επόμενος βαθμός είναι και ο διηθητικός καρκίνος που επεκτείνεται στα τοιχώματα του τραχήλου της μήτρας.

  • Ποια είναι η κατάλληλη ημέρα του κύκλου για να γίνει το Test-ΠΑΠ;
    Administrator15-02-2015

    Η καλύτερη ημέρα του κύκλου για να γίνει το τεστ είναι μια εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Τότε τα γεννητικά όργανα έχουν ηρεμήσει από την ροή της περιόδου και η μήτρα είναι έτοιμη για το Test-pap. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή κατά τις τελευταίες 2 ημέρες.

  • Πώς γίνεται το Test-ΠΑΠ;
    Administrator15-02-2015

    Με το Test-pap γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Η γυναίκα ξαπλώνει σε γυναικολογική θέση και ο κυτταρολόγος με την βοήθεια του κολποδιαστολέα, εξετάζει αρχικά τον τράχηλο της μήτρας μακροσκοπικά. Έπειτα με μια πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και ένα βουρτσάκι (τραχηλική ψύκτρα) λαμβάνει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου και τον ενδοτράχηλο. Τα κύτταρα αυτά επιστρώνονται σε πλακάκια, ψεκάζονται με μονιμοποιητικό σπρέι, και στη συνέχεια βάφονται με την χρώση Παπανικολάου στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος στη συνέχεια μικροσκοπεί το πλακάκι και περιγράφει διάφορες προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν.

  • Μπορεί το Test-ΠΑΠ να διαγνώσει κι άλλες ασθένειες;
    Administrator15-02-2015

    Φυσικά και μπορεί! Ένα παράδειγμα είναι η διάγνωση φλεγμονών του τραχήλου και του κόλπου, οι οποίες είναι συχνότερες και δεν έχουν  καμία σχέση με καρκίνο. Οι ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

 


Μάθετε ποιοί είναι οι 6 πιο σημαντικοί λόγοι για να προστατευτείτε με τη μέθοδο Τεστ-Παπ!

26516-314x209-Online_medical_dictionary

Skip to toolbar