ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΠΡΩΚΤΟΥ (ANAL PAP TEST)

Tο Τεστ Παπ Πρωκτού ΔΕΝ πρέπει να είναι ταμπού και ΔΕΝ είναι μια εξέταση που θα ντρέπεστε να κάνετε. Είναι μια εξέταση απαραίτητη σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του καρκίνου έως και 75% νωρίτερα από την εκδήλωσή του!

Με βάση επιστημονικές έρευνές, το ποσοστό της εμφάνισης των Κονδυλωμάτων έχει αυξηθεί δραματικά. Εκτιμάται πως μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) ή Κονδυλώματα, σε κάποια στιγμή της ζωής του, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζει.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κονδυλώματα ή και μετέπειτα, καρκίνο στον πρωκτό λόγω των κονδυλωμάτων. Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι η βασικότερη και συχνότερη αιτία που μπορεί να προκαλέσει τον καρκίνο του πρωκτού. Ο HPV είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Όμως, η μόλυνση αγγίζει το ποσοστό των 12-24% των ανδρών χωρίς να υπάρχει ερωτική πρωκτική επαφή και στις γυναίκες, το ποσοστό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 27-30%. Μπορεί να προκληθεί από υγρά, μολυσμένα χέρια ή ακόμη και από «μετανάστευση» του ιού από τα γεννητικά όργανα.

Οι συγκεκριμένες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό, θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για τυχόν αλλοιώσεις ή και προ-καρκινικές καταστάσεις.

Ποιος είναι ο προληπτικός έλεγχος? Είναι το Τεστ Παπ Πρωκτού (ή Παθολογικό Τεστ Παπ).

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως το Τεστ Παπ Πρωκτού εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια για την εντόπιση πιθανών αλλοιώσεων και αντιμετώπιση του καρκίνου του πρωκτού σε γυναίκες και άνδρες. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα που δεν εκδηλώνουν απαραίτητα κάποιο σύμπτωμα αλλά έχουν υψηλούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου όπως είναι οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται ετησίως από:

  • Γυναίκες που έχουν πρωκτική σεξουαλική επαφή
  • Γυναίκες με υψηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN3) ή καρκίνο τραχήλου μήτρας, καρκίνο κόλπου ή καρκίνο αιδοίου
  • Ομοφυλόφιλους
  • Οροθετικούς

Στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να επισημανθεί πως ο καρκίνος του Πρωκτού στους ομοφυλόφιλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά τα οποία αγγίζουν τα ίδια υψηλά ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Γι’ αυτό το Τεστ Παπ Πρωκτού είναι πολύ σημαντική προληπτική εξέταση.

Η διαδικασία λήψης του δείγματος είναι παρόμοια με τη διαδικασία που ακολουθείται στην συμβατή εξέταση Τεστ Παπ. Η διαφορά είναι πως τα κύτταρα τα οποία εξετάζονται δεν έχουν ληφθεί από τον κόλπο ή και τον τράχηλο αλλά από τον πρωκτό.

Εάν το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης είναι αρνητικό, τότε θα πρέπει να επαναλάβει την εξέταση τον επόμενο χρόνο.

Εάν όμως το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης είναι θετικό, τότε ο ασθενής θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω με πρωκτοσκόπηση.

Υπάρχει η περίπτωση που τα κονδυλώματα να μην είναι εμφανή. Εάν συμβεί αυτή η περίπτωση τότε η μόλυνση με τον ιό HPV μπορεί να διερευνηθεί με την εξέταση της Ταυτοποίησης του ιού HPV.

Ο καρκίνος πρωκτού δεν εμφανίζεται ξαφνικά ! 

Όπως αναφέρθηκε, το ποσοστό της μόλυνσης του πληθυσμού από τον καρκίνο του πρωκτού οφείλεται εξίσου και σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Δεν είναι πιστοποιημένο το ποιοι ακριβώς είναι οι αιτίες πρόκλησης του καρκίνου του πρωκτού. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βασικοί παράγοντες κινδύνου  θεωρούνται:.. Διαβάστε Περισσότερα

Πώς αναγνωρίζονται τα Κονδυλώματα στην περιοχή του Πρωκτού;… Διαβάστε Περισσότερα

Η κάθε ξεχωριστή περίπτωση κονδυλωμάτων, αλλοιώσεων και καρκίνου του πρωκτού αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Η Πρόληψη χαρίζει Ζωή. Μην αμελείτε τον εαυτό σας.

Κάντε το Τεστ Παπ Πρωκτού – Κλείστε ραντεβού Τώρα

Πηγές:

http://www.iatronet.gr/ygeia/peptiko-ipar/article/21838/karkinos-toy-prwktoy-paragontes-kindynoy-kai-therapeia.html

http://stopkondylomata.com/

http://www.womens-care.gr/el/gynaikologia/therapeytikes-epemvaseis/pathologiko-test-pap.html

https://www.medlook.net/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D/3170.html

Skip to toolbar